Raw chokladtryffeltårta

med pepparkaksgrädde!

Raw chokladtryffeltårta

– med pepparkaksgrädde!

~ En förföriskt god raw food tårta som passar i advent och jultider ~

Nu var det väldigt längesen jag delade ett recept på en raw food-tårta. För dig som är ny här på bloggen så drev jag ett raw food café i Stockholm för si så där en fem år sedan – så många tårtor har det bakats. Nu för tiden gör jag det endast lite då och då, när andan faller på (eller chokladsuget :))

Den här tårtan växte fram allt eftersom jag bakade den, så brukar det vara för mig. Först får jag en usprungsidé och sedan vecklar det ut sig till något riktigt mumsigt längs vägen. Den här gången ville jag göra något med choklad och som kändes juligt. Så en chokladtryfflig tårta med ett lager av pepparkaksgrädde, ringlad kokoschoklad och lite lingon blev det – och en bottenfyllning av knastriga torkade fikon och cashew. MMM, jag kan utlova ett halleluja moment.

Läs gärna hela receptet innan du börjar, så du har hela bilden klar innan du startar. Till exempel så ska cashewnötterna i fyllning 1 blötläggas över natten. Det här gör bland annat så att det blir lättare att mixa smeten.

Vill du byta ut honungen och göra en helt vegansk tårta, kan du till exempel använda lönnsirap istället.

Bra redskap att ha hemma för att lyckas med denna tårta:

  • höghastighetsmixer* (för fyllning 1)
  • matberedare (för fyllning 2 och botten)
  • en rund pajform med löstagbar botten (23 cm i diameter)
  • slickepott, kastrull, plastfolie

*Det går att göra fyllning 1 i en matberedare, skillnaden är att fyllningen inte blir lika slät och fin som i en höghastighetsmixer.

~ Fri från gluten, mjölk och vitt raffinerat socker ~

Mina pelargoner blommar fortfarande så det passar fint som extra dekor! 

Raw chokladtryffeltårta med pepparkaksgrädde

16 tårtbitar

Botten

2 dl naturella cashewnötter

2 dl pumpafrön

1/2 krm äkta vanilj

1/2 krm salt

1 påse torkade fikon (200gr, jag gillar ICA eco)

Börja med att plasta in din löstagbara pajformsbotten med plastfolie.

Skölj cashewnötterna och kör dem sedan grovt i matberedaren tillsammans med pumpakärnorna, vaniljen och saltet. Tillsätt fikonen och kör en stund till – tills dess att det är en deg som håller ihop. Tryck ut degen i din pajform.

 

Fyllning 1 ~ chokladtryffel

3 dl blötlagda cashewnötter (över natten)

1/2 dl vatten

0,75 dl honung

0,75 dl smält kokosolja

1 dl smält kakaomassa*

1/2 tsk salt

1/2 tsk äkta vanilj

1 tsk kokossocker

Blötlägg cashewnötterna över natten. Skölj dem noga.

Smält kokosolja och kakaomassa över ett vattenbad på medeltemperatur. Låt det svalna litegrann. Spar cirka 1-2 msk i en kopp och tillsätt kokossockret (det ska du ha att ringla över tårtan på slutet).

Ha nu i vatten, honung, salt, vanilj och hälften av nötterna i din höghastighetsmixer tillsammans med den avsvalnade kakaomassan och kokosoljan. Mixa en stund och ha sedan i resterande nötter. Mixa till en helt slät fyllig kräm. Beroende på hur stora nötterna är, kan du behöva fylla på en extra skvätt vatten.

Bred ut fyllningen i pajformen.

*Kakaomassa går att hitta på nätet eller i vissa hälsokostbutiker. Om du inte hittar kakaomassa, byt ut det mot 1,5 dl kakao, 0,5 dl smält kakaosmör och en skvätt extra vatten! 

Fyllning 2 ~ pepparkaksgrädde

1 burk färdigvispad naturell kokosgrädde 400 ml (Jag använde René Voltaires, går säkert bra med vanlig kokosgrädde som du vispar upp själv också).

Pepparkakskryddor: 3 msk kanel, 1,5 msk ingefära, 1,5 msk kardemumma, 1 krm malen kryddnejlika, 1 krm malen stjärnanis (går att hoppa över) lite salt och lite svartpeppar

3 msk honung

1 krm äkta vaniljpulver

Mixa allting i din matberedare till en slät kräm. Smaka av. Kanske vill du ha i lite extra av någon krydda – det är ju så individuellt hur man vill ha sin pepparkaksssmak.

Bred ut smeten i pajformen.

 

Topping

1/2 dl lingon

+ kokosoljan och kakaomassan du sparade i koppen tillsammans med kokossockret

Toppa nu tårtan med lingon och ringla chokladen över.

Ställ i frysen, minst fyra timmar eller över natten. Ta fram en stund innan du ska servera den, så att du kan skära upp den i bitar. 16 bitar är lagom. Ta fram för så många ni är och frys in resten, det går att ha i frysen i cirka en månad.

~

Hoppas du ska tycka om den här tårtan. Jag älskade den verkligen – de olika konsistenserna och juliga smakerna. Skriv gärna i kommentaren hur du upplever den om du provar dig på att baka den.

Nu önskar jag dig en fin stundande första advent.

 

Kram Maria

Ps. Här kan du titta in i min adventskalender från förra året, 24 vackra luckor för en fridfull dag.