Feng Shui för själen

– hur jag väljer att ta hand om mitt hem är en spegling av min själ!

De saker jag väljer att omge mig med är en spegling av min själ.

Hur det känns i mitt hem är en spegling av min själ.

Hur jag väljer att ta hand om mitt hem är en spegling av min själ.

Feng Shui handlar inte om att köpa de senaste inredningsprylarna och att ha ett till ytan vackert hem. Feng Shui handlar om att ge hemmet det där lilla extra, omtanken, omhändertagandet, att ta hand om det jag har och göra mig av med det som är överflödigt.

Varje del av mitt hem är en förlängning av min själ. Precis som min själ behöver utrymme och inte kan fyllas med aktiviteter dagarna i ända, så behöver mitt hem också utrymme och inte vara överbelamrat med prylar. Precis som min själ behöver tas hand om och vårdas, behöver mitt hem ompyssling för att må bra.

“Sinnesron får plats i mellanrummet” – Maria Stadell –  

RENSA + OMTANKE = FENG SHUI

Om jag kliver in i ett hem som är överfullt av prylar i varje hörn, då gör det fysiskt ont i min kropp. Det känns stagnerat och jag vill helst gå därifrån snabbast möjligast.

Om jag istället kliver in i ett hem som känns luftigt, med färre saker och en ombonad känsla, då känns det som jag får plats och kan andas. Där vill jag gärna stanna kvar och hänga.

Feng Shui är en livsstil

Att välja skönheten i livet. Att vila under en sammetslen pläd. Att ta hand om växterna. Att laga det trasiga. Att njuta av naturen och årstiderna. Att fylla själen med det som gör mig gott. Att välja de saker jag vill omge mig med från hjärtat. Att bjuda hem vänner. Att köpa vackra rosor. Att damma av vinterdammet. Och njuta av en kopp varm choklad i vårsolens strålar. 

Hur skapar jag ett hem enligt Feng Shui? 3 tips. 

 

Jag vill dela med mig av tre tips som kan hjälpa dig att komma igång och skapa ett hem som känns trivsamt att vara i:

1. Växter – först av allt vill jag fråga dig hur du har det med dina växter? Har du några växter? Vattnar du dina växter? Att ha växter i hemmet inger liv och det är ett första steg att börja ta hand om något som faktiskt lever. Se över dina växter. Vilka lever. Vilka är döda – de kan du kasta? Vilka behöver planteras om i en större kruka? Vilka behöver mer/mindre ljus. Ibland kan det vara bra att möblera om vissa blommor som inte mår så bra och ge dem en ny plats. Bestäm en dag i veckan när du pysslar om dina blommor och gör den stunden lika viktig som att du bortsar tänderna varje dag. Prata med dina blommor, ge dem vatten och näring, klipp bort gamla blad, duscha dem ibland – få dem att känna sig speciella. Har du inga växter? Gå och och köp en grön och härlig växt idag, det kommer ge liv till ditt hem.

2. Stör dig på? Finns det någonting du stör dig på i ditt hem? Finns det något du känner dig irriterad på? Det kan vara en överfull besticklåda som knappt går att stänga? En trasig list som hänger och slänger. En hall med för mycket jackor. Ett kastrullskåp med för många kastruller. Ett badrumsskåp där det ramlar ut tandkrämstuber när du öppnar luckan? Välj ut ett område som du stör dig på och rensa, laga eller fixa det som du stör dig på. T.ex. om du varje gång du öppnar kastrullskåpet tycker det är irriterande många kastruller där, vilka kastruller kan du skänka till second hand? Vilka använder du inte? Jag har länge gått och stört mig på min kontorslåda som jag har haft, som stått på golvet och som inte alls varit praktisk. Jag bestämde mig att det här vill jag ändra på. Så jag åkte till Ikea och införskaffade mig en liten kontorshylla istället, med fack, lådor och förvaring. Bara jag tittar på den får jag ro i sinnet.

3. Ett rum i taget – för att komma iordning och skapa Feng Shui är ett första steg att börja rensa. Och för att det inte ska kännas övermäktigt är mitt bästa tips att ta ett rum i taget. Välj det rum som är mest behov av att få sig en genomgång. Välj sedan ett område i rummet. T.ex. om du väljer köket; vill du börja med kylskåpet, skafferiet, kryddskåpet eller besticklådan? Ta ett område i taget, så du inte blir helt slut.

Vårrensa 30 minuter/dag

Under våren är det extra skönt att ta tag i hemmet, att få hjälp och en extra skjuts av vårens pigga och fräscha energi. Jag älskar att damma av vinterns stagnerade energier och blåsa nytt liv i hemmet.

Avsätt en halvtimme om dagen till något område i ditt hem. Till början av maj så har du kommit igenom större delen av ditt hem. 

Behöver du mer hjälp än det här inlägget, gå min webbkurs iBeautify. Läs mer om det här nere.

My story

Ända sedan jag var ett litet barn har jag älskat det estetiska, rummet och skönheten. Så länge jag kan minnas har jag möblerat om, omorganiserat saker och ting och alltid sökt mig till vackra miljöer.

För mig får sinnet ro när jag har det vackert runtomkring mig. Vackert som i ordning. Vackert som att var sak har sin plats. Vackert som i rosor. Vackert som att det finns en balans i rummet. Vackert som i stillheten. Vackert som i ett ombonat och omhändertaget hem.

Och det här finns i mig naturligt – sättet hur jag ska få ett rum att kännas balanserat och hemtrevligt. Det är en inbyggd talang som fanns där när jag föddes. 

När jag fick syn på min första bok om Feng Shui: ”Feng Shui för svenska hem” av Agneta Winholm Nykvist, läste jag den från pärm till pärm. Jag kände igen mig i vartenda kapitel. Fanns det en metod för det jag så länge känt inuti mig själv? Jag hade aldrig tidigare hört talas om Feng Shui. Men det var som att öppna boken till min egen själ.

Sen den dagen har jag utforskat det här med Feng Shui mer ingående.

Några år senare kom jag i kontakt med ytterligare en bok ”Rensa i Röran” av Karen Kingston och det blev ännu en dörröppnare till det jag så länge känt varit min sanning – att prylar påverkar mitt sinne.

Jag tycker det är härligt att du är här och är nyfiken på Feng Shui. Hoppas du får med dig något som du kan använda i skapandet av ditt hem.
Ps. Kommentera gärna här nedan vad du vill göra i ditt hem nu till våren för att där ska kännas mysigt. Det är så roligt att få mejl och kommentarer från er där ute i cyber world.

Marias kurser

iBeautify – rensa i röran, webbkurs

För sex år sedan grundade jag Sveriges första onlineprogram i rensa i röran. Hundratals personer har deltagit och format sina hem efter de enkla metoder jag föreslår. Nu ger jag nytt liv i programmet med nya uppdaterade övningar. I programmet får du möjlighet att gå igenom ditt hem, ett rum i taget. Du får rensningsuppdrag och Feng Shuitips – så att du kan skapa ett hem att trivas i.

 

Blir du nyfiken, läs mer här Programmet sker online. Du kan närsomhelst anmäla dig och rensa hemma hos dig.

RENSA + SINNESRO = FENG SHUI

Foton från amazing Unsplash, Kaboompics och Olov Stadell. Tack!