~ Ett alternativ till glass som passar utmärkt en somrig dag ~
Kolla in den här glasskakan som jag kallar ”jordgubbs-cookie-dough-glass-kaka”. Riktigt god är den och utan vitt raffinerat socker, skummjölk, e-ämnen, stärkelser och annat jox. Den här har jag gjort på ekologiska jordgubbar som finns att hitta här i grannbyn Sunnanåsbo i Ockelbo.
Kom ihåg att blötlägga cashewnötterna 2 h innan du ska använda dem, så att de blir mjuka och lätta att mixa. Under tiden kan du t.ex. förbereda marmeladen, cookie dough och frosting.
Till kakan behöver du en form som är cirka 20 x 26 cm.
De är veganska*, gluten- och laktosfria och sötade med alternativ sötning som dadlar och honung.
*Vill du göra de helt veganska? Byt ut honungen mot t.ex. agavesirap.
Bra redskap att ha hemma för att lyckas med detta bakverk:
- höghastighetsmixer* (för glassen)
- matberedare (för cookie-dough)
- slickepott, kastrull, form 20×26 cm
*Det går att göra glassen i en matberedare, skillnaden är att fyllningen inte blir lika slät och fin som i en höghastighetsmixer.
~ Fri från gluten, mjölk och vitt raffinerat socker ~
Gott med rabarberlemonade till <3
Recept Jordgubbs-cookie-dough-glass
16 stora bitar
Cookie Dough
1,5 dl glutenfria havregryn
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl pumpakärnor
0,75 dl kakaopulver (gärna raw)
1 liten nypa äkta vanilj
1/4 tsk salt
3 msk kokosolja
6 färska dadlar
1 msk vatten
Mixa alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt sedan kokosolja, dadlar och vatten och mixa igen tills det blir en degliknande konsistens. Gör sedan glassen.
Glassen
500 g jordgubbar
4 dl cashewnötter (blötlägg 2 h innan användning)
1 dl kokosmjölk
1 dl kokosolja
0,75 dl honung
1 msk pressad citronsaft
1/2 tsk äkta vanilj
Börja med att blötlägga cashewnötterna 2 h innan du börjar. Mixa alla ingredienser i en höghastighetsmixer tills det blir en slät smet. Gör sedan frostingen.
Frosting
50 g kakaosmör (ca 1/2 dl)
1/2 dl kakaopulver
1 liten nypa salt
1 liten nypa äkta vanilj
1/2 msk honung
Smält kakaosmöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en jämn ”sås”.
Jordgubbsmarmelad
Det går ju såklart att köpa färdig jordgubbsmarmelad också om du hellre vill det. Du behöver några matskedar.
Till 3 små burkar:
500 g jordgubbar
2 msk honung
1 msk citronsaft
1 nypa äkta vanilj
6 msk chiafrön
Koka upp jordgubbar på svag värme, ha i honung, citron och vanilj, mixa lätt med stavmixer. Rör sedan i chiafrön och låt stå en kvart.
Använd cirka 3 msk av marmeladen till kakan och häll över resten i tre små burkar. Frys in och ta fram till vinterns ostbricka.
Dekor
2 dl uppskivade jordgubbar
2 msk av cookie dough
1/2 dl hackade kokoschips & pumpakärnor (går även bra utan)
”Montera” kakan
Nu när alla delar av kakan är klar så är det dags att skapa kakan så som du vill att den ska se ut.
- Börja med att ta fram en form som är cirka 20 x 26 cm, lägg plastfolie i botten så att du lätt kan ta upp kakan när du ska skära den.
- Varva nu glass-smet och cookie-dough om vartannat. Avsluta med att dekorera med uppskivade jordgubbar, marmelad, cookie-dough, hackade kokoschips och pumpakärnor.
- Frys in cirka 3 timmar så att kakan sätter sig, ta fram och skär upp kakan i cirka 16 stora bitar. Servera med en kopp myntate.
Bitarna kan du sedan förvara i frysen i cirka 1 månad. Ta fram cirka 20 minuter innan du ska äta, så den hinner bli lagom mjuk.
Hoppas det ska smaka gott. Tagga mig gärna på Instagram om du gör kakan så att jag får se din vackra kreation #jordgubbscookiedoughglass
En fin sommar önskar jag dig.
Kram Maria
SHE creates
Onlineprogram & gemenskap för kreativa kvinnor som följer sin inre röst.
START 15 SEPTEMBER! Nu finns möjlighet att under två månader vara med i ett sammanhang där den inre rösten och kreativiteten står i fokus. Du får skapa en intim kontakt med dig själv tillsammans med andra kvinnor på en liknande resa, samtidigt som du skapar det du längtar efter i ditt liv. När vi vänder oss inåt och börjar lyssna till våra själs ja:n sätter vi igång en djupare process inom oss som verkar på många plan i livet och i vårt skapande.