Hejdå scenskräck!

I alla dessa år har jag varit den där tjejen som liksom inte riktigt vågat ta plats, blyg och knallröd i ansiktet så fort någon kollar åt mitt håll, ni vet – den tysta, duktiga flickan. Men hey! Det verkar som det har förändrats nu. När jag stod på scenen inför nästan 600 personer i publiken och kunde känna glädje i det och att cellerna nästan vibrerade av lycka – då kände jag att det är ju så här det ska kännas. Visst var det pirrigt att stå där, men ett hanterbart & skönt pirr!

Jag och min kollega Marina tog en high five innan vi klev upp och vi hade så kul! Vi berättade vår story, om hur vi träffades via Instagram, startade vårt raw food café via crowdfunding, om hur Bonnier ringde oss en dag och våra liv som entreprenörer.

Vad är skillnaden då? Från nu och förr? Jag har de senaste åren övat mig på att ta plats, övat på att stå inför grupper (började i lite mindre skala). Jag minns när jag skulle hålla mitt första yogapass inför en grupp på 15 personer, mina knän skakade så jag knappt kunde stå upp. Det var jobbigt men det var också skönt efteråt när jag hade gjort det och framförallt så var det inte farligt. Sen har jag fortsatt, jag har lett mindre workshops och större yogaklasser upp till 80, och vips så är det som att kroppen/hjärnan har fattat att det är helt okej att stå inför folk att prata. Jag dör inte. 

Och ja, jag vill erkänna – jag älskar uppmärksamheten allt mer. Det är ju härligt när folk lyssnar på mig och det är kul att stå på scenen och få inspirera. Den omprogrammering som hänt i mig känns helt rätt och naturlig. Det är så skönt att släppa den där tysta, blyga tjejen som hållit sig lugn i sitt skal. 

Dreams come true! Ja, drömmar blir sanna – så är det! Ända sedan jag arbetade med events och fick träffa och lyssna på oändligt många inspirationsföreläsare har jag tänkt att: på den där scenen vill ju jag också stå. Jag är glad och ser fram emot fler scenupplevelser. Tack 4GoodLiving som arrangerade detta event.

Tips till dig som ska stå på scenen: 

  1. Fundera vad du vill säga, hitta en röd tråd och ett budskap – våga vara personlig
  2. Förbered dig genom att skriva stödmanus i punktform
  3. Ta det lugnt en stund innan och försök att andas så lugnt som det bara går när du väl står på scenen
  4. Öva på mindre grupper och ta små steg

Är du rädd för att stå på scenen eller inför en grupp? Ställ gärna dina frågor här nedan – så ska jag göra mitt bästa för att svara.

Allt gott. Kram Maria