Podden

om livet som kreatörer på landet!

Sekelskiftessystrar

En podd om livet som kreatörer på landet

“Älskar Er podd & känner igen mig så mycket i era tankar <3 Tack!”

 

Välkommen till vår podd Sekelskiftessystrar, med mig Maria och Ida Gerdemark. En podd om livet som kreatörer på landet. Ida och jag bor några kilometer ifrån varandra i hus från förra sekelskiftet. Här skapar vi hållbara och alternativa liv med våra respektive verksamheter.

Nytt avsnitt kommer varannan måndag (jämna veckor). Kommande avsnitt: 5 april,19 april och 3 maj.

Om du vill får du gärna ge oss en recension av podden i din app, det hjälper oss att få fler att hitta den! Podden finns också via Podcaster, Acast och Spotify.  

Välkommen att lyssna.

 

SÄSONG 2

Avsnitt 13 – identiteten

I det här avsnittet delar jag och Ida med oss om vad som har hänt sedan sist i vårt skapande. Ida fortsätter utforska vad det är hon vill pula med i sin ateljé som är klimatet till gagn och jag delar vidare kring min bokprocess. Vi pratar också om identiteten, status, normer och förväntningar utifrån och hur vi tagit nya riktningar i livet.

Med det här avsnittet vill vi bjuda in till att utforska om det finns något i livet som skaver och som inte riktigt känns bra? Och hur kan vi isåfall ta ett litet steg i en riktning för något annat. Genom avsnittet delar jag och Ida om olika steg vi tagit där vi lämnat det som inte har känts bra i oss.

Publiceringsdatum: 5 april 2021

Avsnitt 12 – vårens ankomst

Vi lämnar mörkret och går in i ljuset. Med det här avsnittet vill vi bjuda in till att uppmärksamma årstidsskiftningen vi är mitt i. Här i vår del av landet hänger vintern kvar med sina kalla nätter, men våren visar sig i de värmande solstrålarna och med den nya energin som växer inuti. Ett ljus som också kan innebära en överväldigande känsla. Hur kan vi ta emot det och fortfarande behålla grundning. Ida delar också med sig av förändringen i hennes verksamhet, det som hon hintat lite om i tidigare avsnitt. Klimatfrågan väcker tårar och avsnittet vecklar återigen ut sig till något vi kanske inte tänkte från början. 

Publiceringsdatum: 22 mars 2021

Avsnitt 11 – kvinnorna

Med tanke på att det är Internationella kvinnodagen idag handlar avsnittet om just ”Kvinnorna”. Vi lyfter bland annat systrarna Brontë som en inspiration till att våga följa det som kallar! Inspirerande förebilder och författare från 1800-talets mitt som inte lät något mansstyrt samhälle stå i vägen för deras passion – att skriva. Jag känner mig så oerhört tacksam över att få vara en fritt skapande kvinna i denna tid, att ha mitt eget företag och möjlighet att kunna ge ut mina egna böcker, utan att någon ska bestämma vad jag får skriva och inte skriva. 

Publiceringsdatum: 8 mars 2021

Avsnitt 10 – intuitionen

Hur kan vi öppna upp för vår intuition och inre röst? Den som ger oss vägledning och känslan av att ”bara veta”! I dagens avsnitt delar vi med oss hur vi upplever vår intuition och hur vi gör för att skapa en god kontakt med den. 

Publiceringsdatum: 22 februari 2021

Avsnitt 9 – sinnets stagnation

Dagens avsnitt handlar om att vända sinnets stagnation till en skapande kraft. Vi delar med oss av några konkreta tips som vi själva tar hjälp av när vi fastnar i tanken och inte riktigt vet hur vi ska komma vidare. Både änglar, Gud och Universum ryms i detta samtal. Välkommen in. 

Publiceringsdatum: 8 februari 2021

Avsnitt 8 – vinterns famn

Vinterns famn och välkomnandet av det nya året är temat i det första avsnittet av #sekelskiftessystrar säsong 2. Vi pratar om sköna rutiner i vardagen, tankar om det nya året och hur vi båda upplever att vintern har en lugnare rytm som smittar av sig på vårt inre liv och skapande. Som vanligt lyfter vi en kvinna som vi inspireras av och denna gång läser vi även upp en lyssnarfråga som kommit in.

Publiceringsdatum: 25 januari 2021

 

Lyssnarnas lovord 

 

“Tusen tack för er podd, har lyssnat några avsnitt och gillar så mycket den mjuka tonen och känner igen mig i skapandeprocesserna.”

 

“Är så sjukt inspirerad nu efter att ha lyssnat på de här kreativa stjärnorna. Tack Ida Gerdemark och Maria Stadell för påminnelsen att följa min och naturens rytm och utforska vad de vill ge mig.”

 

“Jag blev så glad när jag kom till avsnitt 3. Så viktigt ämne som jag önskar att jag hade upptäckt mycket tidigare i mitt liv än vad jag gjorde! Så fint att ni lyfter det och pratar om det.”

 

“Rekommenderar verkligen denna podd med Maria Stadell och Ida Gerdemark. Fint att få lyssna till deras ärliga samtal. Berörs bl.a. av deras syn på skapande, företagande och att följa sin egen och naturens rytm.”

 

SÄSONG 1

Avsnitt 7 – balansen!

I dagens avsnitt pratar vi om balansen. Balansen som både jag och Ida upplever att vi får när vi anammar den mer cykliska rytmen, i oss och runtomkring oss. Den cykliska rytmen genom min menscykel och rytmen i årstiderna ligger som en grund och vägvisare hur jag kan ta hand om mig själv. Vi pratar också om balansen i att vara egen företagare, vilka är våra utmaningar, bl.a. om pengar och det sociala – en del olika spår men med temat att skapa balans i livet och skapandet. Balans som för mig kommer med en känsla av andrum, att jag får plats i mitt liv och känner mig trygg & hemma i mig själv.

Publiceringsdatum: 12 november

Avsnitt 6 – vintertiden!

Vintertiden är på ingång och i dagens samtal ställer vi frågan hur vi kan ta hand om oss själva nu när den mörkare tiden anländer. Vad behöver vi egentligen för att må bra? Finns det något vi kan lära oss av årstiden som går in i sin stillsammaste rytm nu? Kanske har du några tips på vad du gör för att ta hand om dig själv på vinterhalvåret, dela gärna på vår hashtag #sekelskiftessystrar Oss hittar du på Maria: mariastadell.se @mariastadell Ida: papperochflätor.se @papperochflator Musiken i podden är skapad av: Tove Lindström.

Publiceringsdatum: 29 oktober

Avsnitt 5 – duktiga flickan!

I avsnitt 5 pratar vi om den duktiga flickan, vår inre kritiker och andra strategier som håller oss tillbaka i vårt skapande och våra liv. Vi tittar på barndom, kvinnans historia och strukturer i samhället. Vad är det som gör att vi kritiserar oss själva så hårt och tvivlar på vår förmåga? Har du tankar om dagens avsnitt? Skriv till oss på Instagram! #sekelskiftessystrar Maria: mariastadell.se @mariastadell Ida: papperochflätor.se @papperochflator Musik: Tove Lindström.

Publiceringsdatum: 15 oktober

Avsnitt 4 – tilliten!

I dagens avsnitt samtalar vi om tillit. Vad det betyder för oss i vårt liv och i vårt skapande samt hur vi kan finna tilliten i dagen. 

Publiceringsdatum: 1 oktober

Avsnitt 3 – rytmerna!

I avsnitt tre får du ta del av ett mycket spännande ämne – menscykeln och den inre rytm vi menstruerande kvinnor har. Det finns fyra olika faser genom en menscykel och lär vi oss hur vi fungerar i dessa faser kan vi bättre forma vårt liv efter dessa inre behov. Vi är helt enkelt inte skapta att hålla en och samma rytm genom hela månaden.

Publiceringsdatum: 17 september

Avsnitt 2 – skaparprocessen!

I dagens avsnitt delar Ida kring vad som hänt sedan sist, då hon landat in i något med sin verksamhet och sitt skapande som inte riktigt var tanken från början. Maria pratar kring att följa ett kall och hur skapandet för henne handlar om att följa något som kommer till henne snarare än att planera och räkna ut. I varje avsnitt lyfter vi också en inspirerande kvinna. 

Publiceringsdatum: 3 september

Avsnitt 1 – flytten till landet!

I det här allra första avsnittet delar vi med oss om hur vi tog steget och flyttade ut på landet samt om vårt skapande i våra respektive företag.

Publiceringsdatum: 20 augusti

“Jag har börjat lyssna på er podd och vill säga Tack, vad fint att ni gör detta och bjuder på er mjuka visdom! Särskilt detta att ge tid att känna in sig själv och tilliten att följa det som vill komma genom en. Så värdefulla sanningar särskilt i dagens samhälle!”