Raw Semlor

veganska, gluten- och laktosfria. 

Raw Semlor

veganska, gluten- och laktosfria. 

~ Ett alternativ till en vanlig semla som smakar minst lika gott och kanske till och med godare ~

Varje onsdag bjuder jag in till en yincirkel här hemma hos mig med efterföljande testund, och på förra träffen bjöd jag på dessa raw semlor. De blev så lyxiga och mumsiga så jag kände att jag ville dela med mig av receptet här på bloggen. Hoppas du också ska tycka om dem. De som kom på yincirkeln verkade njuta alldeles ordentligt. 

De är veganska*, gluten- och laktosfria och sötade med alternativ sötning som dadlar och honung. 

Tänk på att ha god tid på dig, grädden behöver stå ett par timmar i frysen innan du kan spritsa den. Jag brukar baka själva kardemummabullen någon dag i förväg och sedan göra mandelmassan och grädden en annan dag för att dela upp bakningen lite. 

*Vill du göra de helt veganska? Byt ut honungen mot t.ex. agavesirap. 

Bra redskap att ha hemma för att lyckas med detta bakverk:

  • höghastighetsmixer* (för grädden)
  • matberedare (för bullen och mandelmassan)
  • slickepott, kastrull, spritser

*Det går att göra grädden i en matberedare, skillnaden är att fyllningen inte blir lika slät och fin som i en höghastighetsmixer.

~ Fri från gluten, mjölk och vitt raffinerat socker ~

Bjud en kär vän <3 

Recept Raw Semla 

12 st

Kardemummabulle

4 dl cashewnötter

1 krm äkta vanilj

1 krm salt 

2 tsk mald kardemumma (mortla gärna kärnor själv, då blir det extra gott)

15 st färska dadlar (jag brukar köpa Ica Eco)

1 1/2 msk vatten 

1 msk smält doftfri kallpressad kokosolja

Blanda nötter, salt och vanilj och mixa lagom i en matberedare (inte till mjöl). Smält kokosolja på låg värme. Tillsätt sedan resterande ingredienser till nötblandningen. Mixa igen tills du får en degkonsistens. Forma till 12 bullar och 12 små lock. Gör en liten grop i bullen, så att mandelmassan ryms. 

Mandelmassa

1 1/2 dl mandlar 

1/2 krm äkta vanilj

1 krm salt 

1 1/2 msk honung 

1/2 dl mandelmjölk 

Mixa allt i en matberedare och klicka ut på bullen. 

Cashewgrädde

3 dl cashewnötter (blötlägg minst 2h innan)

2 krm äkta vanilj

2 krm salt  

2 1/2 msk honung

4 msk msk smält kakaosmör (40 g) 

2 msk smält doftfri kallpressad kokosolja (20 g)

1 msk vatten

Mixa allt i en höghastighetsmixer tills det blir en fluffig och len smet. Ha upp i en spritser, smeten är ganska så lös, så det är bra att ställa spritsen i en skål och sätta en liten tejpbit över öppningen. Ställ sedan in spritsen med smeten i frysen ett par timmar tills smeten går att spritsa ut över bullarna. Toppa med locket. 

Färdiga att avnjutas. 

Skriv gärna i kommentaren om du provar att baka mina små gobitar så jag får höra vad du tycker 🙂 

 

Kram Maria