Ekorrhjulet

Få ihop livspusslet och kom ur ekorrhjulet!

Det pratas mycket om ekorrhjulet och om att få ihop livspusslet. Vart jag än går så tycks jag höra folk prata om vardagen som inte går ihop. Senast när jag var på restaurang i söndags. Vid bordet intill vårt, satt fyra kvinnor och pratade om hur jobbigt de hade det i sina liv. Den ena efter den andra uttryckte att tiden inte räcker till… Och det här börjar bli en alltför vanlig del av mångas liv. Livet går inte ihop. Vad kan vi göra för att ”hinna med” livet?

Jag har valt att skapa ett liv som känns hållbart. Som jag och mina nära och kära mår bra i. Där jag får bidra och finnas för andra och samtidigt ta hand om mitt eget. Jag väljer att skapa min egen verklighet bortanför den struktur som finns runtomkring. Det är inte alltid lätt och som jag skrev i förra veckans inlägg behövs det en stor dos mod.

Linjerna i mitt liv suddas ut allt mer. Allt är ett. Jag använder inte ord som jobb och fritid längre – och det inger ett lugn i mig på ett helt nytt sätt.

 

Vad skulle du vilja göra för dig själv idag?

 

7 tips att komma ur ekorrhjulet och skala av!

Jag får ibland frågan hur jag har gjort för att komma ur mitt ekorrhjul? Och här nere vill jag ge några exempel på vad/hur jag har skalat av de senaste åren. Kanske finns det något du dagdrömmer om och något du längtar efter i ditt liv. Hur skulle du kunna ta ett litet steg i den riktningen idag? Låt dig inspireras och skapa den vardag som du längtar efter.

 

  1. TIDEN.Hur planerar du din tid? Fyller du på almanackan med oändligt mycket aktiviter? Jobbar du mer än du vill? 

Jag väljer medvetet hur jag vill använda tiden och känner in varje vecka & varje dag vad som känns rätt just i den perioden. Jag låter almanackan få vara luftig och jag har en gräns för te.x. hur många sessioner jag ger/vecka. Hur mycket tid jag vill lägga på mitt kreativa skapande. Hur många turer in till stan jag gör. Hur många människor jag vill träffa etc. I och med att jag skapar mer utrymme i kalendern kan jag också dyka upp i möten mer närvarande. När jag var anställd och inte riktigt trivdes med det och kände att jag ville starta eget så bestämde jag att gå ner i tid för att få mer utrymme. Det var nog ett av de bästa beslut jag har tagit. Idag bestämmer jag helt min egen takt och tid. Oavsett om du är anställd eller inte, så kan du fortfarande bestämma hur mycket tid du vill lägga på ”jobbet”.

 

  1. PENGAR. Hur tänker du kring dina pengar? Tjänar du pengar på ett sätt som du känner glädje inför? Eller är de mest för att överleva? 

Pengar är något som tycks hålla kvar många i en struktur (ekorrhjul) som de egentligen inte vill vara en del av. För mig tog det lång tid innan jag kunde släppa taget om rädslan att inte få en lönecheck varje månad. Enda sedan jag var 15 år har jag tjänat pengar och fått lön av olika arbetsgivare. Så det var en stor grej för mig att släppa taget om pengarna. Enda sedan den dagen jag blev egen företagare så har jag lovat mig själv att endast tjäna pengar på det som jag tycker om att göra. Det som känns meningsfullt och lustfyllt för mig.

 

  1. MÖNSTER. Vilka mönster har du som håller dig tillbaka? Som gör att du alltid jobbar över? Som inte gör att du vågar följa dina drömmar? 

Jag var en rädd ung kvinna som inte visste hur jag skulle ta mig ur ekorrhjulet. Det jag visste var att det var den enda vägen. Jag höll på att dö på insidan av längtan till mer frihet och att skapa min egen vardag. Skulle jag inte ta mig ur mitt ekorrhjul så skulle jag vara olycklig resten av livet – så kändes det verkligen. Med små steg har jag närmat mig friheten de senaste tio åren. Jag har behövt titta på mina mönster av rädsla, att inte våga sticka ut, jante, medberoende, duktiga flickan och massa mer. Att våga titta på mina mönster och det som inte är sant utan bara en massa ärvda idéer. Att se efter hur jag kan förändra och bli mer av den sanna jag som bor där inuti mig, fri från rädslor. Det tror jag är den allra största avskalningen jag gör. Och det tror jag är en process genom livet.

 

  1. ENKELHET. Hur vill du leva egentligen? 

Jag och min man hyr en enkel stuga på 40m2 en bit utanför Stockholm. Utan badrum, med dusch i köket och ett elektriskt dass, där vi istället prioriterar att bo nära hav och natur. Tomtpriserna där vi bor sägs vara det dyraste i Sverige, så vi är tacksamma att vi kan hyra och ändå ta del av en fantastisk omgivning, utan att behöva lägga tio miljoner! Det här underlättar för mig att inte hamna i det s.k. ekorrhjulet. Jag väljer varje dag natur, hav och enkelhet. Det gör att jag stressar mindre i livet. Om du stannar till och frågar dig denna fråga: Hur vill du leva egentligen? Vad får du för svar då? Att leva mer enkelt gör att varken jag eller min man behöver kalkylera på ouppnåeliga boendelånekalkyler etc.

 

  1. LEDIG EN TISDAG.Längtar du efter helgen redan på måndag morgon? 

Som jag skrev ovan så väljer jag att inte använda ord som jobb och fritid, jag gör det jag känner ett JA inför. Ibland betyder det att jag sitter och skriver på en kursidé en lördagkväll och åker på spa en tisdag. Att styra min egen tid är något jag tycker om väldigt mycket och det är något jag varje dag reflekterar över. Hur vill jag skapa denna dag? Jag vill mysa varje dag – inte bara fredagsmys. Om du känner att du endast lever upp och får energi på helgerna – hur skulle du kunna förändra det? Kanske skulle du vilja planera in något mysigt med en vän på måndag morgon? Och starta veckan med något du verkligen gillar.

 

  1. TACKA NEJ. Är du en ja-sägare? 

Jag tackar nej till det som inte resonerar med min själ. Det krävs mod att göra det, men wow så skönt det är att verkligen stå upp för mina nej och känna in mina ja:n. Varje dag. Det här är något som verkligen hjälper mig att inte vara i ekorrhjulet. Att jag ser till att jag bara gör det som jag mår bra av och som jag får en känsla av att jag vill göra.

 

  1. SOCIALA MEDIER. Ligger du i soffan och scrollar så att handen domnar bort?

Att konstant vara uppkopplad spär på känslan av att vara i ekorrhjulet. Jag har bestämt att Facebook och Instagram får finnas på ett behörigt avstånd i mitt liv. Jag väljer noga hur jag vill använda det och har slutat med att gå in lite då och då om dagen. Jag märker hur användandet av sociala medier gör mig splittrad, jag jämför mig med andra, tappar bort mig själv och glömmer nuet. Numera går jag in och skriver ett inlägg ibland och sedan lämnar jag forumet. Jag ser till att jag har ett syfte när jag går in så att jag inte tappar mig själv i scrollandet. Jag har också en helt fri dag – på söndagar! Vilken dag skulle din fria dag kunna vara?

 

VAD ÄR DITT STEG?

Vad känner du när du läser detta? Får du direkt en idé om hur du vill börja förändra och leva mer hållbart? Skriv gärna ner i din dagbok om det kommer upp något och dela gärna här i kommentaren om något du gör idag för att komma ur ekorrhjulet.

Nu önskar jag dig en mysig dag.

 

 

Ps. I mina sessioner hjälper jag till att lägga livspusslet och leva mer utifrån hjärtat än ekorrhjulet. Läs mer om det här. 

Foto: Maria Stadell

Behöver du hjälp att komma ur ekorrhjulet och skapa ditt liv efter ditt innersta kall? I mina sessioner hjälper jag dig att skapa en plan för ett hållbart liv och öppna flödet för din kreativitet.