RAW JULTÅRTA MED SAFFRAN, APELSIN & ”MJÖLKCHOKLAD”
– fri från gluten, mjölk och vitt raffinerat socker!
Jag älskar verkligen att baka. Tid och rum försvinner och jag går helt in i min egen bubbla. Den här tårtan blir mitt bidrag till årets julbord. Förra året var vi i Thailand och då blev det passionsfruktstårta, men i år håller vi oss i Sverige och till mer traditionella smaker. Hoppas du också ska gilla den. Behöver du ta några djupa andetag innan du börjar baka, hittar du en avslappningsövning här.
CRUST
- 2.5 dl cashewnötter
- 200 gr torkade fikon (t.ex. änglamarks soft figs)
- 1/2 tsk äkta vaniljpulver
- 1/2 tsk kvalitetssalt
- Rivet skal från 1 eko apelsin
Klä en springform med löstagbar botten i plastfolie. Mixa samman ingredienserna till ett grovt och klibbigt crust. Tryck ut i formen.
GRUNDFYLLNING
- 6 dl cashewnötter (blötlägg 2h innan)
- 1 1/4 dl kakaosmör
- 1 dl agavesirap (funkar med honung också, ta isf lite mindre)
- 1 burk eko kokosmjölk (t.ex. änglamarks)
- 1 dl kokosolja
- 1/2 tsk kvalitetssalt
- 1 tsk äkta vaniljpulver
Börja med att blötlägga cashewnötterna cirka 2h innan. Smält kakaosmöret över ett vattenbad på låg värme. Tillsätt kokosoljan när kakaosmöret har smält. Låt svalna. Skölj nötterna.
Mixa alla ingredienser utom nötterna i en höghastighetsmixer. Tillsätt sedan hälften av nötterna och mixa tills smeten blir helt slät. Tillsätt resten av nötterna och mixa igen tills det blir en slät kräm. Beroende på vilken mixer du har kanske du behöver dela upp nötterna på fler gånger.
Ta ut 6 dl av fyllningen i en bunke. Låt resten vara kvar i mixerkannan.
SAFFRANSFYLLNING
- + saft från 1 apelsin
- + 0.5 g saffran
Tillsätt apelsinsaft och saffran i smeten som är kvar i kannan, mixa så att allt blandar sig. Spar 4 msk av smeten i ett glas till dekoren. Häll över saffranssmeten i formen. Använd gärna slickepott, så du får ut all smet 🙂 Rengör mixerkannan.
CHOKLADFYLLNING
- + 1.5 dl raw kakaopulver
- + 1/2 dl vatten
Häll nu över smeten du sparade i bunken i din mixerkanna. Tillsätt kakao och vatten och mixa slätt. Häll chokladfyllningen i formen – över saffranssmeten. Klicka ut smeten du sparade i ett glas med en tesked. Små pluttar, dra sedan teskeden igenom och ”swirla” ditt mönster. Dekorera med lingon, kakaonibbs och bipollen. Ställ in i frysen 4-6 h. Ta fram cirka 30 minuter innan servering, dekorera med apelsinklyftor.
DEKOR
- Lingon
- Kakaonibbs
- Bipollen (valfritt)
- Vid servering: apelsinklyftor
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
Stort lycka till med baket hemma hos dig. Hör gärna av dig i kommentaren här nere och skriv hur det smakade. Vill du ha fler recept, hittar du en saffranstårta och julfudge i förra julens inlägg HÄR.
Nu önskar jag dig en mysig jul.
Ps. Behöver du en lugn stund i jul, hittar du en avslappnade mediation här, som jag spelade in häromdagen.
Foto: Stadells