Min menskokong

– en mysig plats för den inre vintern!

Menskokong

– en mysig plats för den inre vintern!

Nu reser Hon sig, den visa. 

Hon som är fylld av visioner och klarhet. 

Här känner hon sig hemma och förankrad. 

Intuitionen är krispig och rötterna starka. 

Blodet leder henne till vila och i vilan hör hon visdomen. 

– Ur “Menscykeln – visdom inifrån”

Så här ser min kokong och ”red cave” ut, som bara är min under min menstruation. Här kryper jag upp i den röda sammetssoffan, under min favoritpläd och spenderar tid med mig själv i några dagar. Inför min inre vinter och ”menshelg” köper jag hem vackra blommor för att tacka den cykel som varit och välkomna den nya.

Inför årets sista mensvila köpte jag även en ny dagbok, visst är hon vacker? Känslan att få inleda en helt ny med blanka blad är så speciell, vilka ord är det som väntar och vad ska veckla ut sig framöver. 

Redo för livets ord <3

Varför är det då så viktigt att ge mig själv den här vilan när jag menstruerar? Jo, för att i vilan känner jag mina rötters djup, min livsriktning, det som känns spretigt i livet får landa, här dockar jag in i det som är mitt att skapa, de steg jag ska ta och den stig just jag ska gå på. Ju mer jag lever i samklang med mina cykler och rytmer desto mer ”hemma” känner jag mig i mig själv. 

Jag har även läkt min mensvärk genom vilan. Jag har haft oerhörda menssmärtor genom åren och i samma period som jag började att ge mig själv vila under mina blöddagar (istället för att proppa i mig alvedon och fortsätta vara aktiv under mensen) så mildrades min mensvärk allteftersom. Nuförtiden har jag sällan värk, bara en svagt molande livmoder som säger ”hej det är dags för vila nu”. 

“I vilan hör Hon visdomen…”

 

 Skapa en mysig plats 

Har du någon plats i ditt hem som du kan göra lite extra mysig inför din nästa menstruation?

Vetskapen om att ha en trygg plats att vila på, till exempel en mysig soffa i ett enskilt hörn, kan hjälpa oss att ta steget till vila när det väl är dags. Att förbereda med en bukett blommor, ljus som är redo att tändas och en god bok ger oss förutsättningar för att landa mjukt med oss själva inledningsvis på vår nya cykel. 

Hur skulle du vilja dekorera och skapa just din plats? 

En korg fylld med välmåendemys

Menskorgen

Förutom min mysiga menskokong har jag även en menskorg som jag fyller med ting som jag behöver under min menshelg. En korg för välmående. Jag älskar den. Dagarna innan mens fyller jag den med ett par böcker jag vill läsa, min dagbok, någon god choklad, en vetekudde – sådant som hjälper mig att falla in i vila och mjukhet. 

Känner djup vördnad och respekt till mig själv när jag tar hand om mig själv under mina mest heliga dagar på månaden. För heliga är dem. Och är det någon tid vi ska ge oss själva så mycket fluffig självkärlek som möjligast går så är det när vi blöder. Här finns en kraft och en djup, djup visdom att docka in med. En visdom som vandrat i kvinnoledet sen urminnes tider, den vill jag minnas och hedra ~ därav menshelg. 

Vill du läsa fler tips inför din menshelg hittar du ett till blogginlägg här om det och vill du titta på en film där jag delar om alla våra inre årstider så hittar du den här. 

Nu vill jag passa på att önska dig en fin vinter- och jultid. Och kom ihåg att årstiden vintern (precis som vår inre vinter) är här för att omfamna oss in i stillsamma steg, tupplurar på soffan och mysiga stunder med tända ljus. 

 

Kram Maria

Ps. Vill du omge dig med fler systrar som vandrar denna inre stig, få support att landa med din visdoms djup och leva i samklang med dina cykler och rytmer? Varmt välkommen in i ”Portalen – visdom inifrån”, här kan du läsa mer och bli medlem. 

Te-ceremoni-paket

För att hjälpa dig till ceremoni och vila har jag skapat ett mjukgörande te-ceremoni-paket som supportar den cykliska, skapande och vackert sensitiva kvinnan med örtteer från min egen trädgård.

I min kollektion hittar du Livmoder Mjuk, Sinnes Mjuk och Vilsam, alla tre sorter bidrar till lugn & ro.

“Mensen kom och jag känner ett utpustande andetag. Nu får jag möjlighet att släppa taget och börja om, igen. En ny cykel är här och jag välkomnar det som vill landa in djupare och ber om hjälp att få släppa taget om det som inte längre när mig.”

– Ur “Menscykeln – visdom inifrån” och dag 1 –