Mjukstart

för den cykliska kreatören!

Mjukstart

för den cykliska kreatören!

Jag sitter här i min studio, det regnar massvis där ute och nu vill jag skriva den här texten till dig. 

Jag hör det pratas en del om kick-off så här års och jag har tagit mig friheten att döpa om detta koncept till ”soft-on”. Jag har provat en ny variant på att lämna studion inför sommaren och att komma tillbaka igen efter ledigheten. En variant som är mer cyklisk än linjär.

Jag har låtit ramarna varit ganska så lösa kring min ledighet. Jag bestämde inte helt när sommarlovet skulle börja, utan lät det sakteliga tona in. Min andra bok lanserades den 10 juni och det fick bli det sista stora jag gjorde. Timmarna i studion blev färre och rätt var det var så fanns det inget mer jag ville göra där, en paus kom naturligt. Min inre vinter och mensen kom i samband med detta och jag kunde ge mig själv en mjuk ingång i sommarlovet.

Och precis som jag tonade in lovet tonade jag också ut lovet. Istället för att sätta mig vid datorn inomhus den soliga onsdagen i förra veckan gick jag ner över kornfältet till ån, för bad, fika och med mig hade jag också min dagbok och idébok. Jag skrev på lite olika idéer och vad jag ville ägna tid åt i min verksamhet framöver. I min menscykel var jag i en inre höst förra veckan, en mycket bra tid för reflektion.

Jag lät bli att göra en lång to-do-lista och sätta massa krav på mig själv. Förra veckan fick bli en sådan vecka där jag följde det som gav mig ett ja inombords, vilket också resulterade i en av mina härligaste YouTube-filmer. 

 

Låter vackra ljus vara tända på regniga dagar.

Det börjar märkas i mig nu att det finns en energi av att vilja skapa och ”ta tag” i vissa idéer och projekt som legat och grott inombords. Många av dessa har legat inom mig i flera månader och vissa i åratal. Detta sommarlov har fått några av dem att mogna så pass att jag är redo att börja skapa kring dem. Och det är ju något med pauser som är så bra och att få släppa taget om allt det som vanligen rör sig i vardagen, då hinner det som vill mognas få göra det och ny luft får utrymme att komma in. 

I helgen kom min mens igen, som gav mig möjlighet att landa in djupare i det jag skrivit om vid ån. Ytterligare dagar av vila har passerat och igår tisdag var jag på dag 3 i cykeln och en ny energi började infinna sig igen. Den energin tillsammans med den nya skaparlusten efter sommarlovet ser jag fram emot att se vad den för mig. 

Igår lät jag mig själv få fortsätta vara mest i vila, det kommer fortfarande blod ur mig, vilket för mig signalerar att en mjukare rytm önskas. Jag fixade en liten stund med det estetiska i studion, satt upp en gardin från gammelfaster Greta samt gjorde en liten inköpslista på några saker jag skulle vilja förnya här inne som jag hoppas jag kan hitta framöver. Jag lagade en god lunch och på eftermiddagen gjorde jag en skiss över alla de projekt och idéer som finns inom mig, för att få en överblick, samt började jag skriva på den här texten.

~ Med mjuka steg lämnar jag lovet och går in i en skapande fas ~

Under mina första menstruationsdagar är jag inte på Instagram och kollar inga mejl. Jag låter mig själv flöda på i min egen energi. Menstruationen är också som ett lov. Och det lovet välkomnar jag varje månad.

Idag är jag på dag 4 och jag började dagen med att skriva i min dagbok och dricka en kopp varmt citronvatten. Efter det la jag mig ner en stund och lyssnade på en guidad meditation. Sedan gick jag in i studion, fotade bilderna du ser och skrev klart den här texten. Jag rör mig sakta utåt igen.  

Favvo-sockor på.

Nu ser jag fram emot att se hur den här nya cykeln vill veckla ut sig och vilken riktning änglarna vill leda mig åt. Som vanligt i den här tiden i min cykel finns en nyfikenhet och lust. 

Tack för att du är här och läser! Hur skulle du vilja ge dig själv en mjuk start?

Nu önskar jag dig en fin dag och vecka och även en vacker fortsatt sommarmånad. 

 

Kram Maria

Ps1. Vill du ha hjälp att förstå din egen inre cykels rytm, hittar du boken ”Menscykeln – visdom inifrån” här.

Ps2. Vill du vara i en supportande gemenskap i höst där det som kallar inom dig får stå i fokus? Den femte omgången av SHE creates startar den 23 september. Ett program för dig som vill komma vidare i livet, som vet att det finns något inom dig som du vill följa men som du inte riktigt vet hur du ska ta steg för. Här får du lära dig att lyssna på din inre röst och intuition som leder dig vidare på din livsstig. Vi möts via Zoom.

 

Frågor för egen reflektion:

 • Hur vill jag mjukstarta efter en eventuell ledighet?
 • Vad behöver jag för att fortsätta känna sommarens lugn men också välkomna den stundande höstens krispiga kreativitet?
 • Vilken energi har den inre årstiden inom mig just nu?
 • Hur känns den yttre årstiden och hur vill den energin röra sig i mig?
 • Finns det något jag vill förändra i min vardag nu närmast?
 • Finns det något som kallar till uppmärksamhet, som legat och mognat och är redo att tas steg för? Vilket steg skulle isåfall kunna vara det första?

Tips på mjuka aktiviteter:

 • Ta sovmorgon, ligg kvar under täcket och mjukstarta genom att säga något vackert till dig själv (t.ex. jag är hel och vacker)
 • Börja med att ge dig själv något som bara är för dig på morgonen (en kopp te i solen, en dagboksstund, en promenad i naturen, en handpåläggning på kroppen, en bön
 • Är du anställd – flexa om du har möjlighet, kom lite senare, gå lite tidigare (iaf augusti ut)
 • Gör det mysigt kring din arbetsplats, tänd ett ljus och låt en vacker växt få pryda ditt skrivbord.
 • Klä dig i vackra kläder du blir glad av
 • Ägna tid till något av dina hjärteprojekt en liten stund om dagen eller en liten stund i veckan. Vad är möjligt för dig?

Hon mjukstartar också!