Välkomna vinteridet

– hur kan vi välkomna den mer stillsamma rytmen?

Välkomna vinteridet

– hur kan vi välkomna den mer stillsamma rytmen?

“Jag behöver inte hålla samma tempo året om, utan kan välja att lära mig av naturen och spegla mig i den…” 

~ Ur Den inre rösten ~

Vintern närmar sig här i södra Norrland och senhösten ebbar allt mer ut – framförallt märks det på träden som släppt alla löv och mörkret som kryper allt närmre in på eftermiddagen. Det är en stillsammare rytm i naturen och jag känner det i mig också, jag kan inte och vill inte hålla samma rytm hela året om.

Precis som blommorna & träden är jag också en del av naturen. Jag väljer att anamma en mer stillsam rytm nu och går in i mitt vinteride genom att börja dagen i lugn och ro med en kopp te framför brasan med dagbok, arbeta kortare arbetsdagar, gå och lägga mig tidigare, sitta framför brasan och läsa en bok (jag ser till att ha några extra härliga böcker hemma nu som jag kan alternera mellan), träffa nära vänner som berikar någon gång ibland, vara mindre ute i världen och mer hemma, gå promenader i dagsljuset för att lättare kunna acceptera mörkret som faller på eftermiddagen…

I vintern vill jag helt enkelt gå stillsammare steg och kan och vill inte ha så mycket aktiviteter inbokade. Jag vill ha rymd i dagarna (och almanackan). Jag vill välkomna mer prestationslösa sysslor och bara varande.

Vad gör du för att välkomna vintern? Går du också i ide nu?

Jag fick en ingivelse häromdagen att skriva texter och lägga här på min hemsida under vintern. Jag tycker om det här formatet, det är en stillsammare rytm här än till exempel på Instagram. Jag tycker också själv om att läsa på hemsidor och bloggtexter med innehåll som jag tycker om. På hemsidor behöver jag inte ta del av så många personers inlägg samtidigt, på Instagram flödar det ju på i en ganska så snabb takt.

Temat i det jag skriver om nu handlar mycket om att vara i den cykliska rytmen och hur jag alltmer anammar den naturliga cykliska rytmen i mitt eget liv och skapande. Varje månad skriver jag också ett längre och personligare brev, endast till de som prenumererar på mina brev, där känner jag mig mer trygg i att dela det som rör sig allra längst in – kanske för att jag vet att det inte är ett helt öppet forum, mer som en omfamnande cirkel. Här prenumererar du.

Inför varje ny årstid brukar jag uppmärksamma den nya årstiden med en liten ritual. När sommaren övergick till höst firade jag det med en helt egen förmiddag med bad i ån och efterföljande bastu.

Veckans fråga:

Hur vill jag bjuda in mig själv i mitt vinteride? Finns det någon ritual som jag vill göra? Finns det någonstans jag vill gå/åka och vara med mig själv? Dela gärna i kommentaren hur du vill välkomna dig själv in i ditt vinteride.

Hoppas vi ses här framöver. Nu önskar jag dig en mysig måndag.

Kram Maria

 

Ps. Här kan du lyssna på Ida Gerdemarks och min podd #sekelskiftessystrar om du vill ha något mysigt i öronen under en promenad.  I det senaste avsnittet pratar vi just om vintertiden och hur vi kan ta hand om oss själva i den.