Vårvintern

årstidsskiftning från vinter till vår!

Vårvintern

årstidsskiftning från vinter till vår!

Nu när våren närmar sig, ljuset kommer åter och fåglarna börjar kvittra igen väcks en ny energi inom mig. 

Efter en lång, mörk och kall vinter där jag, precis som naturen, varit i ett vinteride, känns det extra viktigt att gå med mjuka steg. Ett ide som för mig inneburit en lugnare rytm än vad jag har på det ljusare halvåret: Jag har tillåtit mig mer sömn genom tidigare kvällar och senare mornar. Jag har träffat mindre människor. Jag har varit mer inomhus. Jag har tillåtit mig tupplurar och långa mornar med dagboken framför brasan. Jag har motionerat mer stillsamt genom till exempel lugna promenader och yinyoga. Jag har låtit idéer & projekt få ligga och gro till sig och nu ser jag fram emot att se vilka som vill bli väckta, bilda starka rötter och så småningom bli till knoppar och blommor. 

I årstidsskiftningen mellan vinter och vår, den så kallade ”vårvintern” väcks jag så sakteliga till liv igen. Vårvintern ger mig ett mellanrum innan våren helt anländer. Här får jag utrymme att lämna det som varit och välkomna det nya, en stunds andrum i årstidsskiftningen.

 

Jag frågar mig själv: Hur vill jag avrunda mitt vinteride nu under mars månad? 

Jag vill bland annat klippa håret och ge mig själv en helkroppsskrubb. Förra helgen rensade jag också garderoben som ett steg i att släppa taget om vintern och öppna upp för något nytt. Här vill jag tipsa om en bok som kan vara en hjälp om du vill rensa hemmet, skriven av Isabell och Clara, den heter: ”Rensa, organisera och inred – för ett liv i balans och harmoni”.

Något jag också märker i denna årstidsskiftning är att jag blir extra trött, jag tror det är för att ljuset blir en sådan kontrast mot mörkret. I det försöker jag lyssna på tröttheten, falla in i en tupplur om det är vad som behövs. 

~ Med mjuka steg lämnar jag vintern ~

Precis som mina pelargoner, har jag alltså, gått i vintervila de senaste månaderna. Nu väcker jag de till liv igen (och mig själv) genom att ta bort vissna blad, klippa ner dem och börja vattna dem igen. Några pelargoner har till och med knoppat i sitt vinteride.

Vilka projekt & idéer inom mig vill jag vattna och ge nytt liv? Och finns det något inom mig som knoppar och vill få lite extra näring redan nu?

Jag räknade till 34 stycken.

Hur känner du med denna årstidsskiftning?

Vad skulle du vilja ge dig själv denna månad för att avrunda vintertiden och möta våren i mjukhet?

Och finns det något inom dig som du vill börja vattna?

Nu önskar jag dig ett fint mars tills vi hörs igen. 

Kram Maria

Ps. Här kan du lyssna på Ida Gerdemarks och min podd #sekelskiftessystrar om du vill ha något mysigt i öronen under en promenad. Bilden här nere är tagen utanför Idas hem igår när vi spelade in nästa avsnitt som släpps på måndag den 8 mars.