Vintertid & Nymåne

– Jag är redo och jag möter dig nu, du mörka årstid. 

Vintertid & Nymåne

– Jag är redo och jag möter dig nu, du mörka årstid.

“Månen känns så intressant och närvarande, som att den har en sorts förlängd arm in i min kropp.” 

~ Ur Den inre rösten ~

I helgen var det nymåne och jag mötte både vintern och nymånen i ett kvällsdopp i ån! Det mörka vattnet och den mörka omgivningen omfamnade mig i sin stillhet – omsluten av både mörkret och värmen från bastun efteråt. Det började med att jag gick en promenad i mörkret och kände hur det blev en ritual av promenaden, varje steg jag tog kändes som ett steg in i den mörka årstiden, som att jag sa hej och välkommen vinter. Jag stod emot känslan av att vilja kura inomhus och lyssnade till den dragning jag kände ut – ut i mörkret med mina egna tankar i nymånens anda. 

Under tiden väcktes också en längtan att få bada och att få möta det kalla vattnet i kvällsmörkret. Jag bjöd med Olov till bastun och vi hade en delningsrunda där vi fokuserade på något som vi ville släppa taget om. Skönt att få sätta ord på det och också skönt inför vinteridet att få släppa allt mer på det som inte ska vara nu och välkomna mer av den stillhet som vinterns rytm bjuder in till.

Det är något som är så upplyftande och samtidigt avslappnande med kallbad. Nu är jag ingen van kallbadare, men jag känner absolut att de ger mersmak. 

Igår kväll stod jag i köket och lagade en lammgryta och då kom en känsla av att det vore skönt att basta ännu en kväll, men kände mig lite osugen att gå och tända bastun igen. En stund senare kommer ett meddelande från vår vän och granne Oskar, som skrev att han skulle tända bastun. 

Så, efter bastu och kallbad två kvällar i rad, känner jag nu hur jag har välkomnat vintern.

~ Jag är redo och jag möter dig nu, du mörka årstid ~

Inför nymåne och fullmåne brukar jag ge mig själv en ritual av något slag för att välkomna månens energi.

Vintertid & nymåne – en ny årstid och en ny måncykel, en möjlighet att släppa taget om det som inte längre ska vara, det som inte längre ryms i livet, som jag vet att jag behöver ”göra mig fri från” för att kunna sjunka djupare in i vinterns stillhet. Kanske inte alltid det lättaste, men jag försöker ändå göra det som känns mest rätt, inuti, där själen kommer till liv. 

Veckans fråga 

Vad vill jag släppa taget om för att sjunka djupare in vintertidens stilla rytm?

Finns det någon mysig aktivitet som jag vill bjuda in under vintern för att bättre kunna möta vintern? 

Jag känner helt klart att kallbad är rätt för mig, åtminstone känns det så just nu! 

Nu önskar jag dig en vacker ny måncykel och fin vintertid, så hörs vi snart igen. Som jag nämnde i ett instagraminlägg, känner jag en dragning hit till bloggen dessa dagar av den tidiga vintern. Jag ser fram emot vilka vidare texter som vill veckla ut sig här. 

 

Kram Maria

Ps. Här kan du lyssna på Ida Gerdemarks och min podd #sekelskiftessystrar om du vill ha något mysigt i öronen under en promenad. I det senaste avsnittet pratar vi om balansen i livet och skapandet.