Årstidssövergång

– tips för mjuka steg mellan höst och vinter

Årstidssövergång

– tips för mjuka steg mellan höst och vinter

Även om den här hösten har varit en väldigt varm sådan, så börjar vinterkänslan allt mer krypa sig på, i alla fall här i Södra Norrland. En årstidsövergång är levande. Höst på dagarna men vinter om nätterna med många minusgrader. Alla löv har släppt och precis som träden står kala känner jag mig mer avskalad och gör mig redo att gå in i vinteride så småningom. 

Novemberdimman. 

November månad brukar vara en övergångsmånad, där jag låter det sista av höstens krispighet få användas i mitt skapande och där jag förbereder mig för vinterns mer stilla energi genom att till exempel: 

 

  • arbeta kortare arbetsdagar och veckor
  • tända mycket ljus
  • ofta känner jag mig som en katt som bara vill kura inomhus i det gråa vädret men jag vet innerst inne att det är bra att promenera i dagsljuset, gärna med god podd (jag lyssnar ibland på Agneta Sjödins eller Brené Browns podd. Har du någon favorit? Dela gärna i kommentaren.) 
  • fylla skafferiet med massvis med goda örtteer (min tekollektion släpps i slutet på november)
  • baka hembakt bröd eller chokladtryfflar som smälter i munnen (som receptet nedan)
  • en stunds yinyoga för att hålla kroppen mjuk
  • mysa i studion och skapa precis det som jag ska

 

I studion väljer jag att rikta fokus på det som känns som min stig att vandra, mina ja:n och det som får själen att känna glädje och mening, och lämnar gör jag borden och måsten. Det känns extra viktigt att ge mig själv det som fyller mig med näring inför vinterhalvåret, vintern som kan kännas utmanande i dess karghet, men ju mer jag omfamnar mig med mjukhet och kärlek så känns vintern som en vacker tid för kontemplation och stillare rytm. 

Hur vill du omfamna dig i mys denna övergångsmånad och vart känner du själens ja:n? Finns det något du vill välkomna och något du inte vill prioritera?

 

 

Jag behöver inte, vill inte och kan inte välja att ha en och samma rytm genom hela året. Och inte heller genom hela månaden. Inom loppet av en månad bär vi (de menstruerande personerna) fyra årstider och vinterenergin kommer även i varje menstruation. Jag kan därför lära av min egen rytm när jag nu faller in i naturens vinter så småningom. Genom att gå en stillsammare rytm i vintern får jag starkare rötter som bär mig hela året runt. 

Du som lever i samklang med dina inre årstider vet också att tiden mellan höst och vinter är en Portal, där slöjan mellan världarna är tunn och där vi, om vi stannar till och ger oss andrum, kan få ta emot de mest vackra drömmarna, idéerna och visionerna för vårt livs skapande. Och det kära du, är precis vad november också vill bjuda på – en Portal av Visdom. 

~ Årstidernas övergång bjuder in oss till en stunds andrum ~

En plats för mjuk yin <3

Tre ledord jag vill skicka med oss in i årstidsövergången är: 

Vila

Mys 

Själens ja:n

Kommer det något mer ord till dig? 

Om vi kan börja sakta ner vår rytm nu i november så kommer vintern ge oss tusenfalt tillbaka, den kommer omfamna oss och bädda in oss i den djupaste av famn. 

Inne på ”Visdom Inifrån” – den medlemsportal jag bjuder in till, delar jag fler tips på hur vi kan omfamna oss i denna årstidsövergång, där finner du även själsreflekterande frågor som är sköna att ställa mellan höst och vinter och som passar bra att ta med till en dagboksstund. Du kan läsa mer och bli medlem här. Medlemskapet kostar 195:-/månad och vägleder dig in i självkärlekens djup och rymd. 

Något jag älskar att göra på vinterhalvåret, det är att eftermiddagsfika. Kring tre-tiden, då myser jag upp mig på kökssoffan, tänder ljus och så fikas det något gott. Jag tycker om raw fika eller ica ugglebos chokladfyllda croissanter. Här nedan ser du ett recept på en raw chokladtryffel som blev god. De kvinnor som deltar på säsongens Yincirkel här i vårt bönhus gav den högsta betyg, så jag hoppas du också ska tycka om den. 

Nu önskar jag dig ett vackert november fyllt med mys och det du längtar efter. Och vill du mysa till det lite extra i adventstider så är du varmt välkommen hem till mig på helgretreat, mer om det nedan. 

 

Kram Maria

Recept Raw Chokladtryffel 

Till de mysiga stunderna

Ingredienser, 16 st 

2 dl mandelmjöl

3 dl naturella cashewnötter 

3 dl raw kakaopulver 

1 tsk äkta vaniljpulver 

1/2 tsk salt

100 g smält kakaosmör 

1/2 dk smält kokosolja

1 dl honung 

1 dl mandelmjölk 

+ 1 dl kokossocker till rullning

Gör så här: 

Smält först kakaosmör och kokosolja på låg värme. Låt svalna något. 

Blanda sedan alla torra ingredienser i en matberedare och kör tills det blivit ett mjöl. 

Tillsätt kakaosmör, kokosolja, honung och rumstempererad mandelmjölk. Blanda allt till en jämn smet i matberedaren. 

Fukta dina händer lätt och forma till bollar. Det är lättare att forma fina bollar när du har fuktat händerna, du kan behöva fukta händerna några gånger. 

Rulla i kokossocker och ställ in i kylen en stund innan servering. 

Önskar dig mumsiga fikastunder.